Γονικός έλεγχος

Αναμφισβήτητα ζούμε σε μία ψηφιακά εποχή όπου κινητά (smart phones), tablets, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και τηλεοράσεις (smart TVs) χρησιμοποιούνται καθημερινά από όλους μας στην εργασία, την επικοινωνία, την εκπαίδευση και την διασκέδασή. Ολοένα και πιο μικρά παιδιά αρχίζουν να χειρίζονται αυτές τις συσκευές και πέρα από πολλά θετικά που θα μπορούσε κανείς να αναφέρει, υπάρχει ο κίνδυνος να εκτεθούν και σε επικίνδυνο ή ακατάλληλο περιεχόμενο. Επίσης στις μέρες μας εγείρονται ζητήματα όπως ο εκφοβισμός, η απάτη και ο εθισμός δια μέσου αυτών των συσκευών και των νέων τεχνολογιών.

Η καλύτερη προστασία του παιδιού είναι σίγουρα η καλή επικοινωνία με τους γονείς που πρέπει να είναι δίπλα του από νωρίς ώστε σιγά σιγά το παιδί να αρχίσει την περιήγηση – εξερεύνηση του σε αυτόν τον ψηφιακό κόσμο που παρ’ όλους τους κινδύνους, ανοίγει ένα μεγάλο παράθυρο στη γνώση. Ο γονικός έλεγχος είναι λογισμικό (πρόγραμμα) το οποίο μπορεί να ρυθμιστεί ώστε να παρέχει προστασία στα παιδιά, όπως επίσης έλεγχο και πληροφορίες στον “διαχειριστή”-γονέα. 

Εδώ όμως θα παραθέσουμε μερικές από τις δυνατότητες που μας δίνει ο γονικός έλεγχος και που ανάλογα την ηλικία του παιδιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί επικουρικά για να βελτιώσει την ποιότητα του περιεχομένου που προβάλλεται στην οθόνη. Χρειάζεται προσοχή για το πως θα ενσωματώσουμε τέτοιες δυνατότητες και περιορισμούς στην συσκευή που χρησιμοποιεί το παιδί μας ώστε να μην ληφθεί ως “κατασκοπεία”, αλλά ως ένα μέτρο προστασίας και ένα εργαλείο που μας υπενθυμίζει χρονικά όρια. Χρειάζεται συζήτηση με το παιδί και ανάλογα την ηλικία του μπορούμε να εξηγήσουμε τον τρόπο που μπορεί ένα τέτοιο λογισμικό να τα προστατέψει από κακόβουλο περιεχόμενο.

Ενδεικνύεται περισσότερο για παιδιά μικρής ηλικίας, με την έννοια να μην ξεχαστούν περισσότερο χρόνο από όσο επιτρέπεται τα παιδιά στο διαδίκτυο. Σαφώς ο γονέας θα πρέπει να προσεγγίσει διακριτικά το παιδί και μέσω της επικοινωνίας να του εξηγήσει ότι είναι ένα λογισμικό για την προστασία το π. χ. : (βάλαμε αυτό το φίλτρο για να μη ξεχαστείς παιδί μου στο διαδίκτυο…. ) . Όπως πάντα προτεραιότητα του γονιού είναι να μιλάει στο παιδί για όλα τα θέματα που το απασχολούν , δείχνοντας την αγάπη του προς το παιδί. Παρόλα αυτά στην εφηβεία το καλύτερο φίλτρο είναι η καλή επικοινωνία εφήβου – γονέα σύμφωνα με όσα λένε οι ειδικοί υγείας.

Συνήθεις δυνατότητες λογισμικού γονικού ελέγχου:

Φιλτράρισμα Web: Δυνατότητα αποκλεισμού ακατάλληλου, υβριστικού, ρατσιστικού περιεχομένου μέσω ιστοσελίδων. Επίσης μπορούμε να αποκλείσουμε συγκεκριμένες σελίδες ή/και να δημιουργήσουμε λίστα με μόνο τις σελίδες που επιτρέπουμε κατά την πλοήγηση του παιδιού στο Διαδίκτυο.

Χρονικοί περιορισμοί: Περιορισμός των ωρών που μπορεί το παιδί να χρησιμοποιεί τον υπολογιστή ή άλλη συσκευή όπως tablet / smart TV.

Περιορισμοί παιχνιδιών και εφαρμογών του Windows Store: Περιορισμός σε ηλικιακή κλίμακα των παιχνιδιών που επιτρέπονται στη συσκευή βάση την ηλικία του παιδιού.

Έλεγχος πρόσφατης δραστηριότητας: Αναφορά των σελίδων που επισκέφτηκε το παιδί καθώς και πόση ώρα ξόδεψε σε αυτές.

Αγορές και δαπάνες: Αναφορά για τυχόν αγορές οι συναλλαγές χρημάτων που έγιναν. Αποκλεισμός συναλλαγών.

Εύρεση τοποθεσίας παιδιού

Πολλές από αυτές τις δυνατότητες είναι ενσωματωμένες στο λειτουργικό σύστημα της συσκευής μας και χρειάζεται απλά να τις ενεργοποιήσουμε και να τις ρυθμίσουμε.

Παρακάτω παρατίθενται σύνδεσμοι (links) σε ιστοσελίδες που εξηγούν πως μπορούμε να διαμορφώσουμε τον γονικό έλεγχο, ανάλογα την συσκευή και το λειτουργικό σύστημα.

Γονικός Έλεγχος στα Windows 7, 8, 10 με Ρυθμίσεις και Εφαρμογές

Γονικός Έλεγχος στο Κινητό και το Tablet με Android

Γονικός έλεγχος με χρήση προγραμμάτων

Δωρεάν πλατφόρμες που μπορείτε να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε:

– Norton family.

– Qustudio.

Οι πλατφόρμες αυτές προσφέρουν δεκάδες φίλτρα ασφαλείας, ώστε να μην έχει πρόσβαση το παιδί σε οτιδήποτε έχει να κάνει με τζόγο, πορνογραφικό υλικό, βλαβερές ουσίες κ.ο.κ. Επίσης, μεταξύ άλλων, αναγνωρίζουν πότε το παιδί δίνει προσωπικές πληροφορίες, στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών και πότε προσπαθεί να μπει σε κοινωνικά δίκτυα ενηλίκων.

Μάθετε περισσότερα για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, ασφαλείς συναλλαγές, προσωπικά δεδομένα και τον εθισμό και συζητήστε με τα παιδιά. Οι ενημερωμένοι γονείς μπορούν πιο εύκολα να διαμορφώσουν ένα ασφαλές ψηφιακό περιβάλλον . 

Στη βιβλιογραφία αναφέρονται διάφορες συμβουλές για τους γονείς, μερικές από τις οποίες παρατίθενται παρακάτω:

Μην αποτρέπετε το παιδί σας από το να χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο. Ενημερώστε το για τους κινδύνους που κρύβει και μάθετε το να προστατεύεται από αυτούς.

Τοποθετήστε τον υπολογιστή σας σε επιβλέψιμο μέρος του σπιτιού όπως το σαλόνι και όχι σε απομονωμένους χώρους όπως το υπνοδωμάτιο του παιδιού σας.

Συμβουλεύετε το παιδί σας να μη δίνει προσωπικά του στοιχεία (όνομα, διεύθυνση, αριθμό τηλεφώνου, φωτογραφίες, κτλ.) σε αγνώστους που συναντά στο Διαδίκτυο.

Επιβλέπετε το παιδί σας όταν χρησιμοποιεί τα chatrooms (χώρους συνομιλίας). Μην αφήνετε το παιδί σας να συναντήσει κάποιον που γνώρισε μέσα από το Διαδίκτυο.

Προτείνετε στο παιδί σας τη χρήση ιστοσελίδων με επιμορφωτικό και ψυχαγωγικό περιεχόμενο κατάλληλο για την ηλικία του. Εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας ένα λογισμικό φίλτρο που απαγορεύει την προσπέλαση σε ανάρμοστες ιστοσελίδες του Διαδικτύου.

Όλοι μπορούμε να ωφεληθούμε από τις νέες τεχνολογίες αρκεί η χρήση τους να γίνεται με μέτρο και πάντα με γνώμονα την ασφάλεια.


Επιμέλεια: Γιάννης Κουρκουνάκης – (Εκπαιδευτικός Πληροφορικής)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.