Μεγάλοι

Αγαπητοί γονείς και οικεία μέλη της οικογένειας, εάν τυγχάνει να είστε παππούς ή γιαγιά, είτε κάποιο συγγενικό άτομο, αυτός ο διαδικτυακός χώρος ο οποίος υποστηρίζεται από την Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου αποτελεί σημείο αναφοράς για όλους μας, καθώς δημιουργήθηκε, στοχεύοντας να καλύψει την κοινή μας ανάγκη, για περισσότερη ενημέρωση σε θέματα προστασίας των παιδιών στο διαδίκτυο. Η υλοποίηση του συγκεκριμένου σκοπού επιτεύχθηκε μέσω μελέτης και σύμπτυξης γνώσεων επταετούς έρευνας στην Ιατρική κοινότητα  της Ελλάδας και του εξωτερικού, ανασύροντας στο φως, κρίσιμα δεδομένα χρήσιμα για την υγιή χρήση του διαδικτύου. Αποτέλεσμα της έρευνας αυτής είναι η συγγραφή τεσσάρων e-books, τα οποία μπορείτε να διαβάσετε μεταβαίνοντας μέσα από την ιστοσελίδα μας στο : Μενού –Υλικό- E-books. 

Το παραμύθι και οι τρεις ιστορίες που αποτελούν το υλικό των e-books, μπορούν να διαβαστούν όχι μόνο από τους μικρούς αλλά και από τους μεγάλους αναγνώστες, λόγω ότι δίνεται ταυτόχρονα η ευκαιρία σε όλους, να έχουν πρόσβαση σε στοιχεία έγκυρης έρευνας! Προς το τέλος της σελίδας αυτής θα βρείτε ένα κατατοπιστικό ηλεκτρονικό φυλλάδιο που σκοπό έχει να σας διευκολύνει να προσεγγίσετε τους μικρούς αναγνώστες ανάλογα την ηλικία τους, δείχνοντας τους τις επιλογές που έχουν για ψυχαγωγία και μάθηση ταυτόχρονα! Συνεχίστε την ανάγνωση σας, για να ανακαλύψετε το ενδιαφέρον περιεχόμενο του ιστοτόπου!


Μέσα από την έρευνα και την αναζήτηση λύσεων σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και οι έφηβοι, καθώς εξοικειώνονται με τον απέραντο κόσμο του  διαδικτύου, γεννήθηκε η ιδέα της ανατροφοδότησης δεδομένων γνώσεων. Για να γίνει αυτός ο στόχος εφικτός, εστιάσαμε στην αξία της ψυχαγωγικής προσέγγισης, συνδυάζοντας την παραδοσιακή με την σύγχρονη εκμάθηση δεδομένων. Θέσαμε στόχο τα παιδιά και οι έφηβοι, ν’ αποκτήσουν τα  βασικά εφόδια γνώσεων, έτσι ώστε, σταδιακά να στραφούν συνειδητά στη χρήση με μέτρο των τεχνολογικών μέσων, προς όφελος τους.

Το υλικό (e-books) το οποίο αποτελείται από ένα παραμύθι και τρεις ιστορίες για παιδιά Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, προσεγγίζει θέματα ζωτικής σημασίας για την προστασία της υγείας, έτσι ώστε να μην επηρεάζεται αρνητικά το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (Κ.Ν.Σ.) του ανθρώπινου οργανισμού, εξαιτίας της αλληλεπίδρασης των τεχνολογικών μέσων απέναντι  στον άνθρωπο. Τα συγκεκριμένα έργα έχοντας περιεχόμενο διδακτικό, ηθοπλαστικό και ανθρωποκεντρικό, κάνουν εύκολα κάποιο παιδί να ταυτίζεται με κάποιον από τους ήρωες. Έτσι διδάσκεται, καλλιεργεί τις ηθικές του αξίες, οξύνει την κρίση του και ψυχαγωγείται. Αξιοσημείωτο είναι, ότι απομυθοποιούνται ιατρικοί  όροι που μέχρι τώρα φάνταζαν δύσκολοι ως προς την κατανόηση τους, από μικρές, καθώς και από μεγαλύτερες ηλικίες. 

Σκόπιμα αναφέρουμε μερικές ιατρικές ορολογίες, στις οποίες δίνουμε έμφαση στην κατανόηση τους, καθώς αποτελούν στοιχεία βιολογικού αλφαβητισμού για τον άνθρωπο που θέλει να είναι εγγράμματος βιολογικά. Γεγονός το οποίο αποτελεί απαράμιλλη ανάγκη στην ψηφιακή εποχή, λόγω της αλληλεπίδρασης που προαναφέραμε. Ενδεικτικά κάνουμε μια αναφορά παρακάτω σε ορολογίες, που έχουν εκλαϊκευτεί μέσα στο υλικό (e-books) όπως: εγγενώς εθιστικό μέσο, εθισμός στο διαδίκτυο, συννοσηρότητα, συνεχής χρόνια δράση της ντοπαμίνης, σύστημα ανταμοιβής, φυσικές και τεχνητές ανταμοιβές κ.α.

Επίσης στον ιστότοπο αυτό θα έχετε ευκαιρία να διαβάσετε επίκαιρες συνεντεύξεις από ειδικούς, σημαντικές απόψεις από ενδιαφέροντα πρόσωπα, και επίκαιρα άρθρα για τις εξελίξεις στην ψηφιακή εποχή! Εκ μέρους του Σωματείου Επαγρύπνηση στο διαδίκτυο θα θέλαμε να σας παρακινήσουμε  να ενημερώνεστε, να μας ακολουθείτε, να συμμετέχετε σε εκδηλώσεις  μας, καθώς και να διαβάσετε μαζί με τα παιδιά σας το ενημερωτικό υλικό (e-books),δίνοντας έτσι, το έναυσμα για συζήτηση!


Επιμέλεια Αργυρώ Παρδαλάκη

1-ΦΥΛΛΑΔΙΟ-ΓΙΑ-ΔΡΑΣΗ-ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣpptx-1

Ευχαριστούμε για την ευγενική προσφορά της, την κυρία Ειρήνη Μπραουδάκη ζωγράφο, η οποία φιλοτέχνησε την “Οικογένεια στην ψηφιακή εποχή”.