ΕΦΗΒΟΙ

ΟΙ ΕΦΗΒΟΙ ΣΤΟΝ ΠΑΛΜΟ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ

Αγαπημένα μας νέοι, σας καλωσορίζουμε στην διαδικτυακό μας χώρο «Επαγρύπνηση  διαδίκτυο»,  της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου! Διαμορφώσαμε ένα ιστότοπο ειδικά για εσάς! Εδώ θα ενημερώνεστε με απλό και ψυχαγωγικό τρόπο  σύμφωνα με τα σημερινά στάνταρτ  στο διαδίκτυο, τα δεδομένα γνώσεων: υλικό (e-books), τις τελευταίες εξελίξεις στο ίντερνετ, σημαντικές απόψεις, συνεντεύξεις και άρθρα ειδικών! Γνωρίζουμε ότι ζείτε με τον παλμό της εποχής, καθώς ουσιαστικά τρέχετε ακολουθώντας τον ρυθμό της τεχνολογικής εξέλιξης!

Η ΕΦΗΒΕΙΑ ΑΝΕΚΑΘΕΝ ΚΑΙ ΣΤΗ ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΟΧΗ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ


Είναι κοινά παραδεκτό, ότι η εφηβεία είναι μια πολύ έντονη συναισθηματική περίοδος  για εσάς τους νέους. Θυμίζει περιπέτεια , με ήρωα τον ίδιο σας τον εαυτό! Ανέκαθεν μέχρι και στην ψηφιακή εποχή θυμίζει ανατρεπτική επανάσταση! Η δίψα για ζωή, η ενέργεια, η περιέργεια, η  ανάγκη ν’ ανήκετε κάπου, σας χαρακτηρίζουν. Η ανάγκη να δημιουργήσετε  την προσωπική σας ταυτότητα,  είναι δικαίωμα σας! Αναμφίβολα η ίδια η φύση στην εφηβεία σας οδηγεί, να ανακαλύψετε τα στοιχεία αυτά. Σταδιακά μεταβαίνετε προς την ενηλικίωση! Αυτή η περίοδος της προσωπικής αναζήτησης είναι κρίσιμη για την ζωή σας! Οι γνώσεις, οι αρχές και αξίες, που  αφομοιώνετε από μικρή ηλικία μέσω του γονικού περιβάλλοντος, επιδρούν αντανακλαστικά. Ως αποτέλεσμα αναπτύσσεται η κρίση σας.!

ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΦΥΓΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ; ΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ; Η ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ;


Αναπόφευκτα ορισμένες φορές συναντάτε δύσκολες  ή δυσάρεστες καταστάσεις  κατά την διάρκεια της εφηβείας. Προσπαθώντας λοιπόν να τις αποφύγετε, καταφεύγετε συχνά  με ευκολία στον  κόσμο του διαδικτύου. Πιστεύοντας ότι  με αυτόν τον τρόπο  θα βρείτε μια διέξοδο. Προσέξτε, γιατί υπάρχει κίνδυνος να τραπείτε σε  επικίνδυνα μονοπάτια  φυγής από την πραγματικότητα …  Άλλοτε, απλά ακολουθείτε την τάση της εποχής ή τις προτιμήσεις της παρέας… Σκεφτείτε όμως πρώτα…  Ζώντας στην ψηφιακή εποχή, βιώνουμε όλοι τα οφέλη της τεχνογνωσίας. Μέσω  της εκπαίδευσης που μας παρέχει τα εφόδια για τους επαγγελματικούς στόχους μας, ενώ παράλληλα αποκτάμε πρόσβαση σε χρήσιμες εφαρμογές. Παρόλα αυτά, για να συμβαδίζουμε με την εξέλιξη οφείλουμε πρώτα απ’ όλα να εκπαιδευτούμε. Ας γνωρίσουμε λίγο περισσότερο, την αθέατη πλευρά των ηλεκτρονικών παιχνιδιών και των κοινωνικών δικτύων.

Κανόνες ελέγχου για ασφάλεια και ορθή χρήση στο διαδίκτυο.

ΑΔΙΟΡΑΤΗ ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ

Πρώτος σημαντικός κανόνας είναι να οξύνουμε την έμφυτη ικανότητα της αντίληψης που διαθέτουμε όλοι! Υπάρχει μια αδιόρατη , άυλη, διαχωριστική γραμμή ορίων της χρήσης με μέτρο των ψηφιακών μέσων. Αν δεν μπορέσουμε να τη διακρίνουμε, κινδυνεύουμε από τον εθισμό, την εξάρτηση. Αυτή η διαπίστωση αφορά τις κατηγορίες των ηλεκτρονικών παιχνιδιών και των κοινωνικών δικτύων! Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό κανόνα που πρέπει να μάθουμε όλοι, να αντιληφθούμε ότι υπάρχει αυτή η νοητή γραμμή!


Φανταστείτε την, δώστε της όποιο χρώμα σας αρέσει! Θα μπορούσατε να την φανταστείτε όπως την αντανάκλαση του φακού!Ή θα μπορούσε να μοιάζει με ακτίνα φωτός μες το σκοτάδι!

Ωστόσο όλοι σας λίγο πολύ χρησιμοποιείτε τα κοινωνικά δίκτυα, τα chat-rooms! Παρακολουθείτε βίντεο, ή streaming, παίρνετε μέρος σε κατηγορίες ηλεκτρονικών παιχνιδιών ρόλων μαζικής συμμετοχής MMOs , και στις υποκατηγορίες τους MMORPG Games. Οι εικονικοί κόσμοι  ασκούν μια μαγευτική δύναμη που παρασέρνει, διασκεδάζει, προσφέρει ένα είδος διαφυγής από την πραγματική ζωή! Σίγουρα διαθέτετε τεχνογνωσία, σύμφωνα με έρευνες πάντα και σίγουρα θα σας ωφελήσει να μάθετε επιπλέον γνώσεις!

Δεύτερος σημαντικός κανόνας ελέγχου για την ασφάλεια στο διαδίκτυο είναι να αποκτήσετε πληροφόρηση, σχετικά με στοιχειώδεις ιατρικούς όρους. Αν αναρωτιέστε γιατί; Η απάντηση αφορά άμεσα την αλληλεπίδραση των μέσων τεχνολογίας με το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα στον άνθρωπο. Η άγνοια δε σας ταιριάζει, δε συμβαδίζει με την πρόοδο! Στη συνέχεια θα μπορείτε να κατανοείτε τους λόγους που είναι αναγκαίο να θέτετε οι ίδιοι όρια χρήσης στο διαδίκτυο.

Επιγραμματικά αναφέρουμε, ότι ουσιαστικά τα ηλεκτρονικά παιχνίδια νέας γενιάς  είναι μια αναδυόμενη αγορά που λειτουργεί με επιτυχία. Έχουν κατασκευαστεί βασιζόμενα στην «ανταμοιβή των παικτών», η οποία λειτουργεί συχνά ως ψυχολογικό υποκατάστατο. Στον όρο «ανταμοιβή των παικτών» βάλαμε τα εισαγωγικά θέλοντας να δώσουμε έμφαση … Έμφαση στη δομή της μηχανικής των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, τα κίνητρα, η εξελισσόμενη ενεργή συμμετοχή των παικτών! Εν συντομία η δομή των ηλεκτρονικών παιχνιδιών συνεπάγεται με την προσέγγιση των ψυχολογικών ανταμοιβών του Κ.Ν.Σ. Σύμφωνα με πηγή έρευνας από την Ντάρια Kuss διευθύντρια ψυχολογίας στο  Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ στο Hνωμένο Βασίλειο. Συνοψίζοντας όσα αναφέραμε, φτάνουμε στο εξής συμπέρασμα:

Δεν είναι μια απλή έννοια… η «ανταμοιβή των παικτών»,
γιατί συνδέεται άμεσα με το σύστημα ανταμοιβής του Κεντρικού
Νευρικού Συστήματος. Είναι τεκμηριωμένο από τους ειδικούς ότι
στους εθισμούς από ουσίες, αλκοόλ και διαδίκτυο συμμετέχουν
τα νευρωνικά δίκτυα ανταμοιβής¨ του εγκεφάλου¨.


Σίγουρα παρά το νεαρό της ηλικίας σας διαθέτετε τεχνογνωσία.  Καθημερινά χρησιμοποιείτε τεχνολογικά μέσα όπως οι υπολογιστές, τα τάμπλετ, τα κινητά καθώς και άλλες συσκευές. Ανάμεσα στις παρέες με κοινά ενδιαφέροντα, υπάρχει κίνδυνος επιβραβεύοντας ο ένας τον άλλο! Συχνά εντελώς ασυνείδητα οδηγείστε όλοι μαζί στην εξάρτηση από το διαδίκτυο! Το ίδιο το μέσο όσον αφορά τις κατηγορίες παιχνιδιών και κοινωνικών δικτύων είναι ¨εγγενές εθιστικό. ” Σχετικά με αυτόν τον όρο που θα ενημερωθείτε στην ενότητα:  Υλικό – e-books : Χορεύοντας με τη λήθη και Κυρίαρχος στο παιχνίδι.

Τρίτος κανόνας, είναι να αποκτήσετε κάποιες στοιχειώδεις γνώσεις σχετικά με το μοντέλο ανάπτυξης που βασίζεται ο σχεδιασμός ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Καλύτερα είναι να γνωρίζετε μερικά πράγματα για το αντικείμενο της συχνής ενασχόλησης σας! Όχι για να γίνετε ειδικού , αλλά για λόγους ασφάλειας! Είναι σημαντικό να ξέρουμε ότι: Τα συστατικά της επιτυχίας  των βίντεο γκέιμς, είναι κυρίως εμπνευσμένα από οράματα για μια καταναλωτική κοινωνία. Εκτός από την ψυχολογική ανταμοιβή βασίζονται στην αλληλεπίδραση με τον παίκτη, στην επιμονή, στη χρονική δέσμευση για ώρες, μέρες, εβδομάδες! Όλα αυτά τα συστατικά έχουν μια δύναμη να ενεργοποιήσουν τον άνθρωπο, να τον εκπαιδεύσουν και να παράγουν αυτόματη αποτελεσματικότητα. Όλα αυτά ισχύουν σύμφωνα με έρευνες και μελέτες πάντα.

Τέταρτος κανόνας είναι να χρησιμοποιείτε την κριτική σας σκέψη! Άραγε επεξεργάζεστε τα στοιχεία γνώσης από έγκυρες πηγές; Ενεργοποιήστε τη σκέψη σας, ξεκινώντας από τα στοιχεία που αποκομίσατε στις προηγούμενες παραγράφους! Αναλογιστείτε την “επιρροή” που ασκούν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια σε εσάς! Αναλογιστείτε επίσης τον “αντίκτυπο” από τα πρότυπα που προβάλλονται στα ηλεκτρονικά παιχνίδια και κυρίως στα πιο ευάλωτα άτομα. Η πληροφόρηση είναι αναγκαία για να κάνετε ορθή διαχείριση των τεχνολογικών μέσων ψυχαγωγίας. Επίσης απαραίτητη είναι επίγνωση των κινδύνων που κρύβουν τα ακατάλληλα παιχνίδια βίας. Προπορευτείτε στην ψηφιακή εποχή! Με αυτοέλεγχο και κριτική σκέψη!

Επιπλέον  ένας σημαντικός κανόνας είναι να έχουμε υπόψη τις ψευδείς  ειδήσεις. Άραγε σας περνά από το μυαλό η σκέψη ότι καθημερινά δέχεστε ένα καταιγισμό ψεύτικων πληροφοριών μέσα από τον ιστό; Έχετε σκεφτεί ότι μέσα σε δευτερόλεπτα  το ίδιο το κοινό, δρα ως μέσο; Πως γίνεται αυτό; Αναμεταδίδοντας την πληροφορία σε μια δικτυωμένη κοινωνία! Η Google έχει ξεχωρίσει τον Επίκουρο καθηγητή Δημοσιογραφίας Νίκο Παναγιώτου για την έρευνα του. Λόγω ότι θεωρεί πολύ σημαντικό επίτευγμα, τη δυνατότητα να είναι σε θέση να καθορίσει το fake από το new. Αλήθεια έχετε σκεφτεί πόσες χιλιάδες πληροφορίες μπορεί να είναι ψεύτικες; 

Αυτοί είναι μερικοί κανόνες ελέγχου για ασφάλεια και ορθή χρήση στο διαδίκτυο. Αν έχετε απορίες διαβάστε για να βρείτε τις απαντήσεις το: υλικό (e-books). Αυτά καθώς και άλλα σχετικά ενδιαφέροντα θέματα που θα αναρτάμε μπορείτε να βρίσκετε εδώ!
Το Σωματείο Επαγρύπνηση στο διαδίκτυο δημιουργήθηκε για να φωτίζει τα μονοπάτια των αναζητήσεων σας. Δημιουργήθηκε για να σας οδηγεί στο δρόμο που χαράζει ένας σύγχρονος ελεύθερος και δημιουργικός νέος άνθρωπος! Μέσα στον αληθινό, αλλά και τον ψηφιακό κόσμο!

Επιμέλεια Αργυρώ Παρδαλάκη
              ¨ Ήρθε ο καιρός για αφύπνιση στην ψηφιακή εποχή! ”


                                       
                  

Ο καλύτερος επεξεργαστής  είναι η κριτική μας σκέψη. Λέμε νους υγιής εν σώματι υγιεί και στην ψηφιακή εποχή.
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε το E-book: Κυρίαρχος στο παιχνίδι
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε το :E-book: Χορεύοντας με τη λήθη.