Αγάπη, επικοινωνία, ποιοτικός χρόνος… ποιο άλλο εφόδιο ενός γονέα σώζει από τον διαδικτυακό εθισμό ένα παιδί;

Όλοι οι γονείς ανεξαιρέτου εθνικότητας και ιδιαιτέρως οι Έλληνες γονείς, έχομε ριζωμένη βαθιά μέσα στην κουλτούρα μας, την αξία της οικογένειας, και ως Ρωμιοί αγαπάμε την ελευθερία σε όλες της, τις εκφάνσεις! Η ευαισθησία και η αγάπη μας προς την οικογένεια αντικατοπτρίζεται στα αγγελικά πρόσωπα των παιδιών μας! Το πρώτο και το τελευταίο πράγμα για το οποίο μεριμνούμε είναι η υγεία και η ευτυχία τους! Καθώς χτίζουμε τις βάσεις για τη ζωή τους, κοιτάμε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για να μεγαλώσουν σε ασφαλές περιβάλλον. Ωστόσο ακολουθούμε την εξέλιξη που συμπορεύεται με την πρόοδο στην ψηφιακή εποχή!  Θα συνομολογήσω με πολύ ειλικρίνεια και θαυμασμό ότι η τεχνολογία έχει διαπρέψει,  έχει κάνει άλματα,  καθώς και ότι το διαδίκτυο είναι όντως ένα μεγάλο επίτευγμα με πολλές θετικές πτυχές!

Όμως….  προσέξτε…. εδώ υπάρχει μια πρόκληση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε! Μια πρόκληση σταθμός στη συνείδηση του καθένα μας, που πιστεύω ότι θα πρέπει να συζητηθεί, να κατανοηθεί έως ότου γίνει κοινωνική συνείδηση!  

Προσεγγίζοντας το θέμα με αντικειμενικό τρόπο, αναφέρομαι στο φαινόμενο του διαδικτυακού εθισμού, το οποίο δεν είναι φυσικό φαινόμενο , ούτε και τυχαίο. Είναι ένα φαινόμενο τεχνητό, με μηχανισμούς ελεγχόμενους. Ένα δημιούργημα ευφυών ανθρώπων που έφτιαξαν καταναλωτικά προϊόντα, στα οποία διοχέτευσαν εγγενείς ιδιότητες , καθιστώντας τα εθιστικά.. Μέσω της αλληλεπίδρασης μεταξύ πομπών (οθόνης) και δεκτών (καταναλωτών), με την υποστήριξη των ειδικών, αναπτύχθηκε μια δυναμική ικανή να καθηλώσει τους αποδέκτες, κλιμακωτά ν’ αλλάξει τη συμπεριφορά τους.  Έτσι λοιπόν κατασκεύασαν εθιστικά δημιουργήματα, τα οποία μέσω των εγγενών ιδιοτήτων, γεννούν ηδονικά συναισθήματα, βασιζόμενα στην ψυχολογική ανταμοιβή. Η αναφορά γίνεται για την κατηγορία των ηλεκτρονικών παιχνιδιών κατά κύριο λόγο και δευτερεύον τα κοινωνικά δίκτυα. Πρακτικά για να γίνει εφικτό, συνεργάστηκαν ειδικοί από πολλούς κλάδους επιστημών όπως  της Βιονευρολογίας,  της Ψυχολογίας, της Ψυχιατρικής, της Κοινωνιολογίας, Σχεδιαστές, Συγγραφείς, Γραφίστες, Μηχανικοί, Προγραμματιστές  κλπ.

Αναπτύχθηκαν οράματα για καταναλωτικές κοινωνίες με καταναλωτές εφήβους και παιδιά. Σίγουρα θα γνωρίζετε ότι η βιομηχανία ηλεκτρονικών παιχνιδιών κάνει τεράστιο οικονομικό τζίρο, συνεχώς αυξανόμενο. Όλοι εμείς οι γονείς γνωρίζουμε ότι τα παιδιά μας κινδυνεύουν να πέσουν στην παγίδα του διαδικτυακού εθισμού και της εξάρτησης. Η ανθρώπινη φυσική ελευθερία απειλείται και ως γονείς πρέπει να είμαστε κοντά στα παιδιά μας όσο το επιτρέπει βέβαια ο σύγχρονος τρόπος ζωής, με τους δύο γονείς συνήθως να εργάζονται για να βιοποριστεί η οικογένεια.

Αγάπη, επικοινωνία και ποιοτικός χρόνος είναι τα εφόδια μας για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας!

Υπάρχει όμως άλλο ένα εφόδιο, που έχει την δύναμη να επιδράσει θετικά πρώτα σε εμάς και έπειτα στα παιδιά μας!


Η γνώση που ανασύρεται στο φως από την καρδιά της Ιατρικής κοινότητας για να φτάσει στην δική μας καρδιά και το νου, θα αποτελέσει μια ενότητα των επόμενων ενημερωτικών άρθρων, για να μας δώσει μεγαλύτερη ώθηση στο έργο μας, το οποίο είναι να βρούμε τρόπους και δύναμη να προστατεύσουμε τα παιδιά μας!

Η γνώση είναι δύναμη», είχε πει ο Άγγλος πολιτικός και δικηγόρος Φράνσις Μπέικον και η επιστήμη είναι ο καλύτερος τρόπος να κατακτηθεί η γνώση….

Διαβάστε όλο το άρθρο για το Φράνσις Μπεικον: http://www.mixanitouxronou.gr/i-gnosi-ine-dinami-i-frasi-tou-fransis-beikon-pou-themeliose-tin-ennia-tis-epistimis-ke-agonisthike-gia-na-vgi-i-evropi-apo-ton-pnevmatiko-meseona/Θα πρέπει να προβληματιστούμε, για να βρούμε τους τρόπους, αυτήν τη γνώση να την περάσουμε στα παιδιά μας, έτσι ώστε να μπορούμε να τα δούμε να ασχολούνται με τον αθλητισμό, με τις τέχνες, με τις επιστήμες , με τα γράμματα και όχι να είναι αγκιστρωμένα σε μια οθόνη! Αλλά και το αντίστροφο δηλαδή τα παιδιά που είναι αγκιστρωμένα σε μια οθόνη να θεραπευτούν μέσω του αθλητισμού και των τεχνών και της γνώσης. Η επόμενη ενημερωτική ενότητα άρθρων που προανέφερα, έχει απώτερο σκοπό μέσα από τα μονοπάτια της γνώσης, να αναπτυχθεί η κριτική μας σκέψη, να νιώσουμε πιο δυνατοί μια και γνωρίζουμε ότι η γνώση είναι δύναμη που μας αφυπνίζει, μας εγείρει να αγωνιζόμαστε για τη δόμηση της υγιής προσωπικότητας των παιδιών μας και κατά συνέπεια  να καταφέρουμε, να χτίσουμε το οικοδόμημα μιας πιο υγιής κοινωνίας στην ψηφιακή εποχή!


Επιμέλεια Αργυρώ Παρδαλάκη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.